5 tudományosan alátámasztott ok, amiért a ütőterápia jót tesz Önnek

5 tudományosan alátámasztott ok, amiért a ütőterápia jót tesz Önnek

Mi az a ütőterápia (perkusszív)?

A perkuszív terápia a sportági regeneráció egyik legújabb felfedezése. A masszázspisztoly gyors és intenzív ütéseket mér az izomszövetekre. Ez az eljárás segít fellazítani az izomcsomókat, amelyek a hát- és vállfájdalmak egyik fő okozói. Ráadásul ez a fajta masszázs még mélyebb izomrétegekbe is képes behatolni, mint a habhenger vagy az emberi kéz.

A hagyományos masszázstól eltérően az ütögető terápia elzsibbasztja a fájó izom környéki területet, amíg az impulzusok be nem hatolnak a célzott izomterületre. Ez csökkenti azt a kínzó fájdalmat, amelyet akkor szoktunk tapasztalni, amikor a terapeuta túl nagy nyomást gyakorol a fájó izomra.

Olyan, mintha a mélyszöveti masszázs előnyeit fájdalom nélkül élveznénk. Ki ne szeretné ezt, igaz?

Tanulmányok szerint a perkuszív terápia számos előnnyel jár

Tekintettel a masszázsfegyverek növekvő népszerűségére és az egyre több emberre, akik folyton azt kérdezik: "Hogyan működik a perkuszív terápia? Tényleg praktikus?", számos egészségügyi és fitneszszakértő végzett tanulmányokat a hatékonyságáról. Ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy ennek a pihentető eszköznek a használata több szempontból is előnyös lehet a szervezet számára:


1. Megelőzi a késleltetett izomfájdalom (DOMS) kialakulását.


A "DOMS" akkor jelentkezik, amikor olyan fizikai tevékenységet végzel, amely az izmaidat a szokásos határértékükön túl megterheli. Ez kellemetlen, fájdalmas, és az edzés után 24-72 órán át tarthat. A jó hír az, hogy az ütésterápia gyors és kényelmes megoldást nyújthat.

A Journal of Clinical & Diagnostic Research című szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint a vibrációs terápia "javítja az izomerőt, az erőfejlesztést és a kinesztetikus tudatosságot". Emellett "hatékonyan javítja az izomteljesítményt, ami megelőzheti a DOMS-t".Bár a vibrációs terápia és a perkuszív terápia két különböző kezelési forma (a vibrációs terápia rezgést használ; míg a perkuszív terápia a rezgés mellett ütő vagy kalapáló mozdulatokat is tartalmaz), a mechanizmusuk ugyanaz.

A vibráció olyan motoros egységaktivitást okoz, amely blokkolja az excentrikus edzés által okozott izomkárosodást. Emellett csökkenti a szervezet fájdalomérzetét is, mivel megzavarja az agy által a testnek küldött fájdalomjeleket. Az ütésterápiával többé nem kell elviselnie az edzés utáni fájdalmat és merevséget.


2. Javítja a rugalmasságot


Ugyanez a tanulmány elmagyarázza, hogy a fájdalom csökkentése mellett a vibráció szinkronizálja az izomrostjaidat is, ami jobb mozgástartományt eredményez. Ha az izmaid rugalmasabbak, már nem lesznek annyira hajlamosak a sérülésekre és a fájdalomra, mint korábban. A rugalmasságod a testtartásodat és az egyensúlyodat is javítja.


3. Elősegíti a vérkeringést


A túledzés komoly izomfájdalmat okoz - ezt mindannyian tudjuk. Tudtad azonban, hogy ez azért van, mert tejsav halmozódik fel az izmaidban, valahányszor intenzíven edzel? Ez megelőzhető a vérkeringés fokozásával, és a 2011-ben és 2014-ben közzétett tanulmányok kimutatták, hogy a vibrációs terápia segít a véráramlás fokozásában. A sportolás során a regenerálódás során a vérkeringés fokozása minimalizálja az izomfeszültséget és a gyulladást.

regeneracia a trening


4. Megszabadítja az utat a jobb nyirokáramláshoz


A kevesebb izomcsomó és izomfeszülés jobb nyirokelvezetést jelent a nyirokrendszerben. Ha a nyirok szabadon mozog, a szervezet hatékonyabban tudja eltávolítani a méreganyagokat. A jobb nyirokrendszer egészségesebb immunrendszert és jobb anyagcserét jelent. Nagyon pozitív láncreakció, nem igaz?


5. Gyors enyhülést kínál az izomfájdalmakra


Egy 2014-es tanulmány szerzői, amely a vibrációs terápia és a masszázs hatását hasonlította össze a DOMS megelőzésében, megállapították, hogy: "A kezelés elvégzéséhez szükséges időbeli különbség kulcsfontosságú szerepet játszhat. Azokban a helyzetekben, amikor az idő kulcsfontosságú, a vibráció alkalmazható. "

Mivel a masszázspisztolyok hordozható sport-segédeszközök, szó szerint akkor és ott élvezheti őket, amikor és ahol csak akarja. Az edzőteremben közvetlenül az edzés után, a pálya szélén a pihenőidőben vagy otthon késő este - a nap 24 órájában áll az Ön rendelkezésére. Csak kapcsolja be, célozza meg a fájó pontot és lazítson.Mintha a fenti előnyök nem lennének elégségesek, több tanulmány is megállapította, hogy a vibrációs terápia javíthatja a felnőttkori izomerősséget, aktiválhatja a csontképződést, növelheti a csontok erejét, sőt, még az izomremegést is csökkentheti, ami a Parkinson-kórban szenvedők számára is előnyös lehet.

Felgyorsítja a traumát, betegséget vagy műtétet szenvedett izmok rehabilitációs folyamatát. A masszázsfegyverekről azt is tartják, hogy hasznosak az álmatlanság kezelésében, a stressz csökkentésében és a narancsbőr csökkentésében is!

A perkuszív terápia megfelelő Önnek?

Miután megismerte a fent említett előnyöket, tudni fogja, hogy a perkuszív terápia megfelel-e Önnek.

Ha igen, akkor mindenképpen olvasson többet a masszázspisztolyunkról, amely az európai piac egyik abszolút legjobbja - a Flexgun™ -, és ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, ha bármilyen kérdése van. Szívesen adunk Önnek tanácsot. Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.

A perkuszív terápia mindenkinek szól, aki aktív életmódot folytat - profi sportolóknak, CrossFitternek, edzőterem szerelmeseinek és azoknak, akik a gyors és hatékony regenerálódás révén folyamatosan feszegetni akarják határaikat.

sport a regeneracia

Egyes sportolók bemelegítéskor masszázsfegyvereket használnak, hogy "felébreszthessék" az izmokat, vagy felkészítsék a testet az edzésre. De más orvosi kezelésekhez hasonlóan a masszázspisztoly használata előtt bölcs dolog először orvosával egyeztetni, különösen, ha már meglévő egészségügyi problémái vannak.

Azoknak, akik az említett kategóriákba tartoznak, erősen ajánlott orvosi tanácsot kérniük, mielőtt fontolóra vennék az ütőmasszázs-terápiát:

- Gyulladásos betegségben szenvedők

- Olyan emberek, akik vérhígító gyógyszereket, például warfarint és heparint szednek.

- Akiknek rándulásuk, törésük, visszérbetegségük, magas vérnyomásuk, csontritkulásuk, ízületi gyulladásuk és olyan állapotok vannak, amelyek hatással lehetnek az erekre, mint a perifériás artériabetegség, trombózis stb.

Hivatkozások minden tanulmányra:


1. DOMS.
A vibrációs terápia és a masszázs hatásának összehasonlítása a késleltetett izomfájdalom (DOMS) megelőzésében.
Shagufta Imtiyaz, Zubia Veqar és M.Y. Shareef
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939523/

‍2. Véráramlás.
A teljes testvibráció hatása a bőr véráramlására és a nitrogén-oxid-termelésre
Paula K. Johnson, MS, J. Brent Feland, PT, PhD, A. Wayne Johnson, PT, PhD, Gary W. Mack, PhD, és Ulrike H. Mitchell, PT, PhD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764225/

‍3. Véráramlás és neuromuszkuláris aktivitás.
Az egésztest-vibráció hatása a véráramlásra és a neuromuszkuláris aktivitásra gerincvelő-sérülésben.
A J Herrero , H Menéndez, L Gil, J Martín, T Martín, D García-López, A Gil-Agudo, P J Marín.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21042329/


‍4. Csontsűrűség és izomerő.
Az egésztest-vibrációs terápia hatása a csont ásványi sűrűségére és a lábizomerőre idősebb felnőtteknél: szisztematikus áttekintés és metaanalízis.
Ricky W K Lau, Lin-Rong Liao, Felix Yu, Tilda Teo, Raymond C K Chung, Marco Y C Pang.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21849376/

‍5. Csont- és izomerő.
Vibrációs terápia: klinikai alkalmazások a csontok
William R Thompson, Sherwin S Yen, Janet Rubin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25354044/

‍6. Motoros károsodások.
A vibrációs terápia rövid távú hatásai a Parkinson-kór motoros károsodásaira
Lauren K King, Quincy J Almeida, Heidi Ahonen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20037223/

7. Nyirokrendszer.
A nyirokrendszer: integráns szerepek az immunitásban
Gwendalyn J Randolp, Stoyan Ivanov, Bernd H. Zinselmeyer, and Joshua P. Scallan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551392/

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.