6 hatékony és egyszerű gyakorlat a nyaki merevség és fájdalom enyhítésére

6 hatékony és egyszerű gyakorlat a nyaki merevség és fájdalom enyhítésére

A CIKKBŐL A következőket tudhatja meg:

1. Mi okozhat fájdalmat a nyaki gerincben?

2. Milyen tünetei vannak a nyaki gerincvel kapcsolatos problémáknak?

3. A 6 legjobb gyakorlat a nyaki gerinc fájdalmai ellen

4. Bónusz tippek a nyaki gerinc egészségére

Manapság sokan dolgoznak ülőmunkát, otthonról dolgoznak, folyamatosan a monitort nézik, vagy egy okostelefon fölé görnyednek, nyaki gerincünk számára természetellenes és egészségtelen helyzetben. Sérülés, baleset vagy éppen a fentebb említett életmód az oka gyakran a nyaki gerinc feszültségének, fájdalmának, amely kellemetlen fejfájássá alakulhat ki.


Ezekre a problémákra sokszor az egyszerű és rendszeresen végzett nyújtó- és erősítő gyakorlatok jelentenek megoldást, amelyek egyben remek megelőzésként is szolgálnak a hasonló egészségügyi szövődmények ellen. Sok esetben, ha nem súlyos diagnózisról van szó, elkerülhető a műtéti beavatkozás.

1. MI OKOZHATJA A NYAKI GERINCS FÁJDALMÁT?

Ahogy a bevezetőben jeleztük, a nyaki gerinc fájdalmának számos oka lehet, de ezek túlnyomó többségét a rossz testtartás okozza. Egy ilyen hosszú távú helytelen testtartás, amikor az ember indokolatlanul megterheli a nyaki gerincet, akár a csigolyaközi porckorong (porckorongsérv) kidudorodásához is vezethet. 

Mindent, amit a játéklemezről tudni kell, ITT cikkünkben megtalál.

A fájdalom igen gyakori forrása azonban egy rossz mozgás vagy baleset miatti hirtelen sérülés. Ebben az esetben az egészségügyi problémák oka azonnal világos az Ön számára, és nem kell kivizsgálnia az egészségügyi problémák eredetét. Ezeket az életmód is okozhatja. Például ha bizonyos pszichés problémákkal küzd, vagy ha túlzott stressznek van kitéve az életében.

A nyaki gerincben jelentkező jelentős fájdalom súlyos betegségek, például agyhártyagyulladás vagy reumás ízületi gyulladás kísérő tünete is, amikor is a teljes kezelési folyamatot részletesen konzultálni kell szakorvosával.

A nyaki gerincvel kapcsolatos problémákat a fent említett okokon kívül a túlzott hideg/huzat, a nem megfelelő matrac, párna vagy alvási pozíció is okozhatja.

2. MILYEN TÜNETEI VANNAK A NYAKI GERINCPROBLÉMÁKNAK?

A nyaki gerinc problémái kezdetben izomszövődményekben (merevség, mozgáskorlátozottság) nyilvánulnak meg, és kellemetlen fejfájásban is megnyilvánulhatnak (de gyakran nem). Ha nem fordít kellő figyelmet ezekre a problémákra, és ugyanakkor semmilyen módon nem foglalkozik a megelőzéssel, akkor be kell látni, hogy az egészségi állapot romlik, és nem lesz képes magától helyreállítani.

Bolest krcnej chrbtice

Az adott területen jelentkező problémák tünetei közé sorolhatjuk a hirtelen szédülést is. Porckorongsérv esetén a probléma leggyakrabban az ujjak zsibbadásában vagy bizsergő érzésében nyilvánul meg.

3. 6 LEGJOBB GYAKORLAT NYAKI GERINCSFÁJDALOM ELLEN

Miért a nyújtás és az erősítés a legjobb fegyver a fájdalom ellen? Annyira egyszerű és rendkívül könnyen alkalmazható módja a fájdalom elleni küzdelemnek (vagy annak teljes elkerülésének), de a legtöbb ember nem figyel rá addig, amíg el nem keresi az orvost, amikor valóban rosszul van, és nem szednek fájdalomcsillapítót. t elég.

A rendszeres nyújtás fő előnyei a szükséges izomrugalmasság felépítése és fenntartása, a mozgástartomány és a véráramlás támogatása (ami azt jelenti, hogy jobb vér jut el az izmokhoz). Mindez rendkívül szükséges a nyaki gerinc egészségéhez, egyben remek megelőzés az elkerülhetetlen egészségügyi szövődmények ellen (ha nem sérülés okozza - de ha az izmok kellően rugalmasak, akkor a sérülésekkel szembeni ellenállás lényegesen jobb is).

Cviky pre zdravu chrbticuA stabilizáló izmok, a hátizmok és a nyakizmok rendszeres erősítésével pedig támogatod a helyes testtartást. Ugyanakkor az egyre erősebb izomzat segít csökkenteni a gerincre nehezedő természetes nyomást, mivel az átveszi a terhelés egy bizonyos részét, ami tulajdonképpen szükséges a tökéletes egészségi állapot hosszú távú fenntartásához.

Éppen ezért a cikk következő részében szeretnénk bemutatni a 6 legjobb gyakorlatot a nyaki fájdalom ellen - nyaki gerinc. Próbáljon meg legalább 30 másodpercet szánni minden gyakorlatra. Ugyanakkor lassan, óvatosan végezze el ezeket a gyakorlatokat, és csak olyan mértékben, amennyire jól érzi magát, nagyobb nehézségek és a nyaki gerinc felesleges túlterhelése nélkül.

ELSŐ FÜGGÖNYÖK ÉS FEJFÜGGÖNYEK

Az első gyakorlat nagyon egyszerű, és bárhol elvégezheti - pl. megelõzõen akár egy rövid szünet alatt vagy közvetlenül az irodai széken a munkahelyen. Ennél a gyakorlatnál fontos a kiindulási helyzet és a megfelelő légzés.

uvolnenie bolesti krcnej chrbticeÜljön egy széken egyenes háttal és egyenes nyaki gerinccel. A térdének 90°-os szöget kell bezárnia, és a bokája közvetlenül alatta van. Kezdje mély lélegzettel, majd egy kilégzéssel, próbálja meg előrehajtani a fejét, és az állát a lehető legközelebb hozni a mellkasához. Ezután belégzéssel lassan döntse meg a fejét. Ismételje meg ezt a gyakorlatot legalább 5-ször.

A FEJ OLDALRA LEHAJT

Kezdje úgy, hogy függőleges helyzetben lélegezze be a fejét. Ezután egy kilégzéssel menjünk a váll feletti íjba, miközben a fej frontális síkban marad. Vegyél még egy mély levegőt, amikor visszatérsz a semleges fejhelyzetbe. Ismételje meg az íjakat többször mindkét oldalon. Ismét fontos hangsúlyozni, hogy a hatékony izomlazításhoz kulcsfontosságú a légzéstechnika.

Cvik proti bolesti krkuA gyakorlat végrehajtása során ügyeljen arra, hogy az álla az eredeti helyzetében maradjon, és ne mozduljon el oldalra.

"VILÁ" A FÜLEN ÁT

A gyakorlat során tartsa úgy a fejét, hogy a füle a mutató- és a középső ujja közé illeszkedjen, mintha "villa közé" kerülne. Ezután lassan fordítsa a fejét oldalra a kéz felé, amellyel a fejét húzza. Maradjon az íjban legalább 7-10 másodpercig. Ezt követően nagyon fontos, hogy egy lélegzettel térjünk vissza az eredeti semleges helyzetbe, és változtassuk meg a kezeket/fej billentési irányát oldalra.

Cvik na bolest krcnej chrbtice

Az első 3 gyakorlat során szinte semmilyen fájdalmat nem kell éreznie, csak finom húzást kell éreznie, amelyet fokozatosan növelhet. Ellenkezőleg, ha nem érzel húzást, akkor nagy valószínűséggel nem megfelelően csinálod a gyakorlatot :)

VÁLTOZÓ VÁLCSEBBÍTÉS

A nyaki gerinc vagy a nyak ellazításához nagyon fontos a vállakat is megmozgatni, hiszen a nyakizmok rászorulnak. Kezdje azzal, hogy mindkét karját a lehető legközelebb emelje a füléhez (ne ívelje be a nyakát). Ezután lassan engedje le az egyik vállát egy kilégzéssel. Ismételje meg ezt az eljárást legalább 5-ször felváltva minden karra.

Belégzés + mindkét kar fel a fülig —> kilégzés + leengedni a kart.

VÁLLKÖRZÉS

A vállforgatás egy másik nagyszerű gyakorlat a nyaki gerinc nyomásának enyhítésére, és ezt a gyakorlatot nem kell különösebben bemutatnunk. Kezdje egyenes karokkal és kis fordulatokkal előre. Fokozatosan növelje a köröket a maximális mozgástartományig. Ezután ismételje meg a kört az ellenkező irányba.

A NYAKI GERINCS NYÚJTÁSA NECKFLEX™ HASZNÁLATÁVAL

Ha feszültséget vagy fájdalmat érez a nyaki gerincben, vagy rendszeres migrénben szenved, akkor a NeckFlex™ lehet a legjobb segítő. Ez az okos nyújtó segédeszköz nagyon egyszerűen használható, ahol kis erőfeszítéssel hatalmas eredményeket érhet el. 

Bolest v krcnej chrbtici NeckFlex

A fizikai terapeuta állandó látogatásaihoz és a nyújtás különböző módjainak kereséséhez képest a NeckFlex™ hatékonyan időt és pénzt takarít meg.

Erről a praktikus segítőről bővebben ITT olvashat.

4. BÓNUSZ TIPPEK A NYAKI GERINCS EGÉSZSÉGÉÉRT

Az aktív testmozgás és a rendszeres nyújtás mellett számos más módon is megtámaszthatja nyaki gerincét. Mindenekelőtt mindenképpen ügyeljen arra, hogy az ágyában minőségi matrac és párna legyen, hiszen élete közel egyharmadát ebben tölti. Ha rossz minőségű matracon alszik, számos egyéb problémát kockáztathat az egész gerincet illetően.

Ezenkívül a rendszeres testmozgás és nyújtás segít a testtartás javításában, ami elengedhetetlen az egészséges gerinchez, ahogyan azt a cikk elején említettük.

Ha úgy érzi, hogy jelentős problémái vannak a testtartásával, nézze meg Corpus™ testtartáskorrektorunkat. Különös figyelmet kell fordítani a helyes testtartásra, amikor a számítógép mellett ül, vagy amikor nehéz tárgyat emel fel a földről.

Korektor postury pre spravne drzanie telaA megfázás a nyaki gerincre is negatívan hathat, ezért ajánlott kellőképpen védeni tőle.

És végül, amennyire csak lehet, kerüld a stresszt, és találj időt magadra, amikor rendesen ellazulhatsz, és "kikapcsolhatod a fejed". Nagyon egyszerűen hangzik, mégis pontosan ez az, amivel mindannyiunknak a legnagyobb problémája van normál életünk során (legyen szó munkáról vagy családról). Szóval gondoljunk egy kicsit magunkra is :)

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.