derekov-mindent-amit-tudnod kell

Deréköv - Hogyan válasszon és mindent, amit tudnia kell róla

 

Ebben a cikkben tárgyaljuk:

  • Mi az a deréköv?
  • Hogyan működik a deréköv?
  • Hogyan válasszuk ki a megfelelő derékszíjat?
  • Hogyan kell helyesen használni a derékövet?
  • Mikor ne használjunk derékövet?

 

A mai rohanó, fájdalmas és merev hátakkal teli világban egy termék még mindig kiemelkedik - a deréköv. Akár irodában vagy raktárban dolgozik, akár súlyemelőként próbál küzdeni a derékfájás ellen, az ágyéki övek sokféle igényt kielégítő megoldást kínálnak. De mi is pontosan ez a deréköv egyébként? Hogyan működik, és hogyan választhatod ki az igényeidnek megfelelőt? Ez a cikk elmerül az ágyéki övek világában, és elmagyaráz mindent, amit tudnod kell.

Mi az a deréköv?

Az ágyéki öv, más néven hátmerevítő vagy hátöv egy speciálisan kialakított háttámasz, amely a derék és a hát alsó része köré tekeredik. Az ágyéki öv elsődleges célja, hogy stabilitást biztosítson és csökkentse a gerincre nehezedő nyomást, ezáltal csökkentve a kényelmetlenséget és javítva viselője mobilitását.

lumbarflex_hatso_ov_ferfiaknak_es_noknek

Az ágyéki övek nem csak a krónikus hát problémákkal küzdő emberek számára készültek. Gyakran használják őket sportolók és olyan személyek körében is, akiknek a foglalkozása nagy terhek és súlyok emelésével jár, így további védelmet nyújtanak az esetleges hátsérülésekkel szemben.

Hogyan működik a deréköv?

A csípőövek mögött álló tudomány a biomechanikában gyökerezik. Ezek az övek úgy működnek, hogy növelik a hasüregben lévő nyomást és egyenletesen elosztják a gerincre nehezedő terhelést. Ennek hatására csökken a hát alsó részére nehezedő nyomás, csökken a hátfájás és könnyebbé válik a mozgás.

LumbarFlex_derekov_hattamasz

Ezenkívül az ágyéki övek állandó emlékeztetőként szolgálnak viselőjük számára a helyes testtartás fenntartására. Ez a mechanizmus elősegítheti a gerinc hosszú távú egészségét és csökkentheti a hátfájás valószínűségét.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő derékövet?

A deréköv kiválasztásakor az a szabály, hogy mindenki más és más. Ezért az egyik személynek megfelelő deréköv nem biztos, hogy egy másiknak megfelelő. Vegye figyelembe a következő tényezőket, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb derékszíjat válassza:

Méret: A derékszíjak különböző méretekben kaphatók. Fontos, hogy pontosan megmérje a derekát, hogy biztosítsa a megfelelő illeszkedést. Egy nem megfelelően illeszkedő öv többet árthat, mint használ.

Anyag: Keresse a légáteresztő anyagokat, amelyek kényelmet és tartósságot biztosítanak. A például neoprénből készült övek népszerű választásnak számítanak rugalmasságuk és hosszú élettartamuk miatt.

Állíthatóság: Az állítható pántok jobb illeszkedést és kompressziószintet tesznek lehetővé, alkalmazkodva a test igényeihez és kényelméhez.

Cél: Egyes öveket kifejezetten nehéz emeléshez terveztek, míg mások célja a hátfájás enyhítése. Győződjön meg róla, hogy a választott öv megfelel a céljainak.

Szilárdság/megerősítés: Egy másik figyelembe veendő tényező a derékszíj által nyújtott megerősítés vagy támogatás szintje. Az egyszerű neoprén övek adják a legalacsonyabb támogatást. Ezzel szemben a fém megerősítéssel ellátott csípőöv nagyobb támogatást nyújt Önnek.

A StretchFit™ termékcsaládban például megtalálható a deréköv LumbarFlex™ fém megerősítéssel és fűtési funkcióval ellátott ágyéki öv, amelyet pontosan a szükségleteinek megfelelően állíthat be. A LumbarFlex™ deréköv úgy lett kialakítva, hogy a lehető legszélesebb rétegnek megfeleljen. Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.

derekov-lumbarflex

Hogyan kell helyesen használni a deréköveket?

Az ágyéki öv helyes használata legalább olyan fontos, mint annak kiválasztása. Íme, hogyan kell helyesen viselni az ágyéki övet: 

1. Tekerje az övet a dereka köré, ügyelve arra, hogy az öv a bordáktól a csípőig terjedő területet fedje.

2. Húzza meg az övet úgy, hogy úgy érezze, hogy megtámasztja, de ne annyira, hogy fájdalmat vagy fokozott kellemetlenséget okozzon Önnek. Lélegezni és mozogni is kényelmesen kell tudnia.

Deréköv-LumbarFlex-beállítás

3. Azok, akik elővigyázatosságból használják a nehéz emelés során, csak az emelési fázisban viseljék az övet, hogy elkerüljék a túlzott igénybevételt. Ha túl gyakran használja az ágyéki övet, még akkor is, ha éppen nem emel nehéz tárgyat, vagy nem végez semmilyen tevékenységet, akkor is gyengítheti az izmait, és több kárt okozhat, mint hasznot.

Mikor ne használjon derékövet?

Bár az ágyéki öveknek megvannak az előnyei, vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott a használatuk. Bizonyos egészségügyi problémákkal, például hasi sérvvel, bőrfertőzésekkel küzdő embereknek kerülniük kell az ágyéki övek használatát. Ezenkívül a hosszú távú övhasználat izomsorvadáshoz vezethet a csökkent izomhasználat miatt.

Végül, de nem utolsósorban, sérülés/egészségügyi problémák esetén konzultáljon orvosával vagy fizioterapeutájával a termék használatával kapcsolatban.

Az ágyéki övek szerepe a rehabilitációban

Az ágyéki övek fontos szerepet játszanak a rehabilitációs terápiában a hátműtét vagy sérülés után lábadozók számára. A gyógyulási folyamat során biztosítják a szükséges alátámasztást és stabilitást, megelőzve a stresszt és a további károsodást.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.