Szkoliózis mérés a háton

Gerincferdülés avagy Szkoliózis - Tünetek, okok és gyakorlatok

Tudtad, hogy sokan azt gondolhatják, hogy gerincünk ideális formája a teljesen egyenes? A valóságban azonban a "tökéletes" gerinc elképzelése egy mítosz.

Amikor gerincünk egészséges állapotban van, természetes görbülete van, amely az ütés elnyelésére és a mozgás rugalmasságának biztosítására szolgál. Ez a görbület lehetővé teszi, hogy sérülés nélkül végezzünk különféle mozgásokat, például hajlítást vagy fordulást. Van azonban egy probléma, amely akkor fordul elő, ha ez a görbület túlságosan hangsúlyossá válik, vagy ha a gerinc nem kívánt területen vagy rossz irányba görbül. Ebben az esetben a gerincferdülésnek nevezett állapotról beszélünk, amely fájdalomhoz és egyéb egészségügyi szövődményekhez vezethet.

Ebben a cikkben a következőket olvashatja:

  • Mi az a gerincferdülés?
  • Melyek a szkoliózis típusai?
  • Mik a gerincferdülés tünetei?
  • Mik a szkoliózis okai?
  • Az állapot diagnosztizálása
  • A gerincferdülés kezelése
  • Milyen gyakorlatok vannak gerincferdülésre?
  • Tévhitek vs. Valóság
Orvos kezeli a páciense hátát irodájában


Mi az a gerincferdülés?

A szkoliózis egy olyan egészségügyi állapot, amelyet a gerinc specifikus görbülete jellemez, amely eltér a normál anatómiától. A gerincferdülésben szenvedő betegeknél ez a gerinc oldalra görbülhet, és „C” vagy „S” alakot alkothat. Ez a görbület vizuálisan is kimutatható, vagy speciális diagnosztikai eszközökkel, különösen röntgensugaras képalkotással azonosítható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gerincferdülés nem „betegség” a szó valódi értelmében. Ehelyett ez egy orvosi kifejezés, amelyet a gerinc állapotának leírására használnak. Ez inkább egy anatómiai rendellenesség, mint fertőző betegség vagy vírus. A gerincferdülés jelenléte, függetlenül annak súlyosságától, befolyásolhatja az érintett egyén ülését, állását vagy mozgását. A testtartás változásai és az egyensúly esetleges változásai hatással lehetnek az egyén mindennapi életére, kényelmére és általános életminőségére. Ezért fontos ezt az állapotot figyelemmel kísérni és megfelelően kezelni, hogy minimálisra csökkentsük az érintett személyre gyakorolt ​​hatását.


Melyek a szkoliózis típusai?

A gerincgörbülethez hasonlóan a gerincferdülésnek különböző formái vannak, amelyek eredetüktől és okaiktól függően különböznek:

  • Idiopathiás gerincferdülés
  • Veleszületett gerincferdülés
  • Neuromuszkuláris gerincferdülés
  • Degeneratív gerincferdülés


Idiopathiás gerincferdülés:
Ez a gerincferdülés leggyakoribb formája, és ahogy a neve is sugallja, pontos oka még mindig ismeretlen az orvosok és a tudósok számára. Bár nincs konkrét ok, fontos megjegyezni, hogy ez egy olyan állapot, amely általában a pubertás előtti gyors növekedési időszakban fordul elő. Ennek eredményeként számos iskola és egészségügyi intézmény megelőző szűréseket javasol a tinédzserek számára a gerincferdülés első jeleinek kimutatása és megfelelő kezelése érdekében.


Veleszületett gerincferdülés:
A gerincferdülés ezen formája a gyermek születésekor már jelen lévő csontrendellenesség eredménye. Az ilyen rendellenességek számos tényező eredménye lehet, beleértve a genetikát is. Mivel születéstől fogva jelen van, a korai felismerés és beavatkozás kritikus lehet a gyermek optimális egészségének és mobilitásának biztosításában.


Neuromuszkuláris gerincferdülés:
A gerincferdülés ezen formája összetettebb, mivel a test idegeivel vagy izmaival kapcsolatos problémák eredménye. Leggyakrabban bizonyos betegségekben, például agyi bénulásban vagy (nyitott gerinc) spina bifidában szenvedőknél fordul elő. Ezek a feltételek befolyásolhatják az izmok és az idegek megfelelő működését és a gerinc támogatását, ami a gerinc görbületéhez vezethet.


Degeneratív gerincferdülés:
Az életkor előrehaladtával gerincük természetes kopáson és elhasználódáson megy keresztül. Egyes esetekben ez a degeneráció a gerinc görbületéhez vezethet, amelyet degeneratív gerincferdülésnek neveznek. Az olyan tényezők, mint a csontritkulás, amely növeli a csontok törékenységét, ronthatják az állapotot, és gyorsabb regresszióhoz és nagyobb szövődményekhez vezethetnek.

Szkoliózis mérés a háton és gerincen orvos által 


Mik a gerincferdülés tünetei?

A szkoliózist, mint a gerinc eltérését, néha nehéz lehet diagnosztizálni, különösen akkor, ha a görbület enyhe. Van azonban néhány kulcsfontosságú mutató, amelyekre figyelnünk kell, amikor megpróbáljuk azonosítani ezt a deformitást:

  • Egyenetlen váll vagy derék
  • Az egyik csípő magasabbnak tűnik, mint a másik
  • Feltűnőbb lapockák
  • A test az egyik oldalra dől


Egyenetlen váll vagy derék:
Az egyenetlenség ezen a területen gyakran a gerincferdülés első jele. A gerinc görbülete miatt a test egyik oldala - legyen az váll vagy derék - emeltnek vagy süllyesztettnek tűnhet, ami a test aszimmetriájához vezet.


Az egyik csípő magasabbnak tűnik, mint a másik:
Bár ez a jellemző néha figyelmen kívül hagyható az alkalmi ruházatban, ez nyilvánvalóvá válik szűk ruhákban vagy rövidnadrágokban. Ez az aszimmetria egyenetlen cipőkopást is okozhat, vagy derékfájáshoz vezethet.


Kifejezettebb lapockák:
A gerinc görbülete miatt az egyik lapocka jobban kinyúlhat, mint a másik. Ez a jelentős különbség könnyen észrevehető, ha ránézünk az ember hátára vagy megérinti.


A test az egyik oldalra dől:
lehet, hogy ez a tünet kevésbé nyilvánvaló, mint a többi, de ugyanolyan fontos. Súlyos gerincferdülés esetén a test jelentősen féloldalra dőlhet, ami egyensúlyi problémákat, hátfájást okozhat.


Mik a szkoliózis okai?

Bár sok esetben a pontos oka ismeretlen marad, a szakértők több fő tényezőt azonosítottak, amelyek kiválthatják vagy ronthatják az állapotot:

  • Genetikai tényezők
  • Veleszületett rendellenességek
  • Neurológiai állapotok
  • Sérülések vagy trauma
  • Ismétlődő rossz testtartás


Genetikai tényezők:
Bár ez az információ meglepő lehet, a kutatások azt sugallják, hogy a gerincferdülés gyakran örökletes lehet. Ez azt jelenti, hogy ha a családban valakinek volt gerincferdülése, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy Te neked is lehet. A genetikai hajlam növeli ennek az állapotnak a kialakulásának kockázatát, ami hangsúlyozza a családi anamnézis fontosságát a diagnózisban.


Születési rendellenességek:
Egyes babák szokatlan vagy rendellenes gerincszerkezettel születnek. Ezek a veleszületett rendellenességek a szkoliózis kialakulásának kiváltó okai lehetnek. Ezért fontos az újszülöttek alapos orvosi ellenőrzése a későbbi szövődmények elkerülése érdekében

Gyermek orvosi kezelőben egy ábra előtt áll


Neurológiai állapotok:
Az idegrendszer betegségei, mint például az agyi bénulás vagy a spina bifida, gyengíthetik a gerincet támogató izmokat, vagy megzavarhatják a normál idegműködést. Emiatt a gerinc hajlamosabbá válhat a görbületre, ami növeli a gerincferdülés kockázatát.


Sérülések vagy traumák:
Mint minden testrész, a gerinc is érzékeny a sérülések vagy traumák miatti károsodásokra. Ha a gerinc baleset vagy egyéb behatás következtében megsérül, és nem kezelik megfelelően, az scoliosis kialakulásához vagy súlyosbodásához vezethet. A hosszú távú szövődmények elkerülése érdekében elengedhetetlen az ilyen sérülések gyors orvosi segítsége és megfelelő kezelése.


Ismétlődő rossz testtartás:
Azok a tevékenységek, amelyek során egy személy rossz testtartással rendelkezik, különösen fiatal korban, szintén az egyensúlyhiány növekedéséhez és az állapot súlyosbodásához vezethetnek. Például, ha egy magas gyermek minden nap jégkorongot/floorballt játszik, a bot tartása és hajlítása miatt a gerinc idővel jobban meggörbülhet az alsó kar felé.


Az állapot diagnosztizálása

A rendszeres ellenőrzés, különösen serdülőkorban, segíthet a korai felismerésben. Az orvosok gyakran használják az előrehajlítási tesztet kezdeti szűrésként a bordák aszimmetriájának kimutatására. Gerincferdülés gyanúja esetén röntgen-, MRI- vagy CT-vizsgálat javasolt. Ezek a képalkotó tesztek világosabb képet adnak a gerinc görbületéről.

Mellkasi röntgenkép 


A gerincferdülés kezelése

Szerencsére számos kezelési lehetőség létezik a gerincferdülés szabályozására és kezelésére. Mindegyik opció a görbület mértékéhez, a beteg életkorához, az emberi növekedés jelenlétéhez vagy hiányához és egyéb tényezőkhöz igazodik.

  • Megfigyelés
  • Hátpánt
  • Sebészet
  • Fizioterápia
  • Edzés/Gyakorlat


Megfigyelés:
Sok esetben, amikor a gerincferdülés enyhe, az egyszerű megfigyelés és monitorozás lehet a legjobb megközelítés. A rendszeres, gyakran röntgensugarak segítségével történő értékelés fontos, hogy az orvosok nyomon tudják követni, hogy a görbület romlik-e, stabil marad-e vagy javul-e.


Hátpánt:
A hátpántot gyakran ajánlják olyan gyermekeknek és serdülőknek, akik még növekszenek és közepesen súlyos gerincferdülésben szenvednek. Ezeket az eszközöket ruházat alatti viselésre tervezték, és úgy alakították ki, hogy szorosan és kényelmesen illeszkedjenek. Fő céljuk a görbület progressziójának megállítása vagy lassítása.


Sebészet:
A sebészeti beavatkozást súlyosabb görbületű, illetve gerincferdüléssel járó fájdalmat vagy egyéb szövődményeket tapasztaló betegek számára tartják fenn. Az eljárás során a tüskék gyakran fémrudakkal vannak összekötve, hogy segítsenek stabilizálni és korrigálni a görbületet.


Fizioterápia:
A fizioterápia elengedhetetlen sok gerincferdülésben szenvedő beteg számára. A terapeuta egy sor gyakorlatot javasol a rugalmasság javítására, a hátizmok erősítésére és az általános testtartás javítására. Ezenkívül a fizioterápia segíthet a fájdalom megszüntetésében és a személy mozgásszervi rendszerének általános állapotának javításában.


Edzés / Gyakorlat:
A gerincferdülés kevésbé súlyos stádiumában a hátizmok erősítése is javasolt, ami a későbbiekben nagyobb nyomást gyakorolhat a gerincre, és így "visszamozgathatja a görbületet".

Fontos, ezeket a kérdéseket megbeszélni egy ortopéd szakorvossal vagy más orvossal, mivel a legjobb kezelési tervet kifejezetten az adott helyzetre kell meghatározni. Ezek a lehetőségek azt mutatják, hogy bár a szkoliózis kihívást jelenthet, vannak hatékony módszerek az állapot kezelésére és kezelésére.

BackFlex hátnyújtó használata oldalról bemutatava egy fekvő hölgy által


Milyen gyakorlatok vannak gerincferdülésre?

A gerincferdülés gyakorlatait gyakran úgy tervezték, hogy erősítsék a gyenge izmokat, javítsák a rugalmasságot és elősegítsék a helyes testtartást. Sokan közülük a gerinc mobilitásának, egyensúlyának és általános kényelmének javítására összpontosítanak. Mindig jó ötlet, hogy konzultáljon egy fizioterapeutával vagy orvossal, mielőtt új edzésprogramot kezdene.

Íme néhány gyakorlat, amelyek hasznosak lehetnek az enyhe vagy közepesen súlyos gerincferdülésben szenvedők számára:

  • Medencedőlés
  • A macska és a teve
  • Gyermek póz
  • Nyújtás a BackFlex™️-on
  • A gerinc forgása
  • A latissimus dorsi izom nyújtása


Medencedőlés

Feküdj a hátadra úgy, hogy a térded behajlítva és a lábad a padlón legyen.

Nyomd a hát alsó részét a padlóra úgy, hogy összehúzza a hasizmokat, és felfelé dönti a medencét.

Tartsd 5 másodpercig, majd lazíts.


A macska és a teve

Kezdd négykézláb a gyakorlatot, a kezed a vállaid alatt, a térded pedig a csípőd alatt tartva.

Lélegezz mélyeket, és íveld fel a hátadat (mint egy macska), miközben a fejedet a mellkasodhoz nyomod.

Lélegezz ki, és hajlítsd le a hátad, emeld fel a fejed, és húzd ki a feneked (mint egy teve).


Gyermek póz

Kezd négykézláb a gyakorlatot, kezeddel magad előtt. Nyomd vissza a csípődet a sarkadra, és helyezd a homlokodat a talajra.

Tartsd meg a pozíciót és érezd, ahogy a hátizmok ellazulnak.


Nyújtás a BackFlex™️-en

A BackFlex™ hátfeszítőnkőn nyújtás során az ember tökéletesen nyújthatja a hátát, és kellemesen ellazíthatja a megrövidült/túlterhelt izmokat.

Mindenesetre ilyen esetekben mindig azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy először forduljanak szakemberhez. Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.


A gerinc forgása

Feküdj a hátadra úgy, hogy a térded behajlítva és a lábad a padlón legyen.

Nyújtsa ki a karját oldalra, kereszt alakban.

Lassan fordítsa a térdét az egyik oldalra, miközben a fejét fordítsa az ellenkező irányba.

Tartsa néhány másodpercig, majd térjen vissza középre, és ismételje meg a másik oldalon.


A latissimus dorsi izom nyújtása

Ülj le a földre, lábad magad előtt. Helyezd a jobb karodat a bal térdedre. Bal kezed segítségével dőlj hátra a talajra, és óvatosan fordulj balra.

Tartsd meg a pozíciót pár másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon.

Ne feledd, hogy ezek a gyakorlatok néha súlyosbíthatják a tüneteket, ha nem megfelelően hajtják végre őket, vagy ha nem alkalmasak az adott típusú gerincferdülésre. Ezért fontos, hogy szakemberrel konzultáljon. Az olyan gyakorlatokat, mint a Schrott-módszer, kifejezetten a gerincferdülés kezelésére tervezték, és egyes egyének számára hasznosak lehetnek.

Női alak hátnyújtás közben felülről nézve


Tévhitek vs. Valóság

Tévhit: A gerincferdülésben szenvedőknek nem szabad edzeni vagy gyakorlatokat végre hajtani.

Valóság: A megfelelő fizikai aktivitás jótékony hatással lehet a gerincferdülésre. Támogatja az izomerőt és a rugalmasságot.


A gerincferdülés és hatásai alapos áttekintése

A gerincoszlop jellegzetes görbülete jellemzi, hogy a gerincferdülés több, mint pusztán fizikai rendellenesség. Ez egy összetett állapot, amely hatással van a szenvedők életének fizikai, érzelmi és szociális vonatkozásaira. Azok számára, akik ezzel élnek, nem csak arról van szó, hogy hogyan néz ki a hátuk, hanem arról is, hogyan érzik magukat, és hogyan kezelik az életüket nap mint nap.

Minél korábban azonosítják a gerincferdülést, annál valószínűbb, hogy a kezelés hatékonyabb lesz. A helyes diagnózis és az időben történő beavatkozás óriási változást hozhat az érintett személy életminőségében.

Fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő kezelés és gondozás kulcsfontosságú. Nem minden betegnek lesz szüksége műtétre; egyeseknél a gyógytorna, a testmozgás és az életmód módosítás is eleget segít.

Gyakran találkozunk sok mítosszal és félreértéssel a gerincferdüléssel kapcsolatban, ezért fontos, hogy tájékozódjunk, és eloszlassuk ezeket a tévhiteket. Ily módon olyan környezetet teremthetünk, ahol az ilyen állapotú egyének teljes életet élhetnek, támogatást érezhetnek, és a lehető legjobb ellátáshoz juthatnak.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.