Mi okozza a nyaki gerinc fájdalmát és hogyan kezeljük?

Mi okozza a nyaki gerinc fájdalmát és hogyan kezeljük?

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan emberekkel, akik a nyaki gerinc, a fej vagy a hát területén jelentkező fájdalomra panaszkodnak. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy mi okozza ezeket a problémákat. Vajon a mozgásszegény életmód, a rossz minőségű alvás vagy a túlzott stressz következménye?

Ezeknél a fájdalmaknál leggyakrabban funkcionális zavarral találkozunk. Gyakran az okozza, ha sokáig egy irányba nézünk, rosszul végzünk egy tevékenységet vagy túlterheljük magunkat. Ennek következtében a nyaki gerinc mozgékonysága korlátozottá válik, és fájdalmas állapotok alakulnak ki.



Különbséget kell tenni a nyak felső részén jelentkező fájdalom között, ahol ez a tarkófájással vagy akár olyan tünetekkel jár együtt, mint a szédülés, hányinger, hányás érzése, hányás vagy erős fejfájás, és a nyak alsó részén jelentkező fájdalom között, amely gyakrabban jár merevségérzéssel, nyaki nyomással vagy a felső végtagok felé nyilalló fájdalommal. Egyes betegek éjszaka még arra is felébrednek, hogy bizseregnek vagy bizseregnek az ujjaik.

Mi okozza a nyaki és hát fájdalmat?


Kezdetben a nyaki gerincfájdalom enyhe - enyhe, és időnként a kísérő tünetek a fent említett példák lehetnek. Később a fájdalom egyre intenzívebbé fokozódik, és fejfájás, vállfájdalom, szédülés, súlyos migrén, kettős látás vagy a fej összetett mozgásával kapcsolatos problémák is társulhatnak hozzá.

bolest krku

A nyaki gerincproblémák leggyakoribb okai közé tartoznak:

  • helytelen testtartás / a gerinc egyenlőtlen terhelése
  • vitamin- és ásványi anyaghiány
  • a testmozgás és a sporttevékenységek hiánya/hosszú ideig tartó ülő tevékenység
  • állandó stressz és érzelmi feszültség
  • húzódás vagy gyulladás

 

Hogyan kezelhető ez a nyaki és hát fájdalom?

Az igazság az, hogy senki sem talált fel csodaszert, és sajnos elsősorban a rendszeres aktív testmozgás és legalább mérsékelt nyújtás. Alapvetően bármilyen fizikai tevékenységet szívesen fogadunk.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a csigolyák közötti porckorong viszkózus anyagból áll, és elegendő táplálékot kell kapnia ahhoz, hogy 100%-ban működjön. Ezért az egészséges porckorongok érdekében nem szabad megfeledkezni az egészséges és változatos táplálkozásról. Rendkívül fontosak a B-vitaminok, amelyeket gyakran írnak fel gerincfájós betegeknek, mert közvetlenül az idegrendszerre hatnak.



Végül Dr. Rusnák Róbert, MD, PhD - a Ružomberoki Idegsebészeti Intézet idegsebészeti klinikájának vezetője, a nyaki gerincfájdalom megelőzésének témájában elsősorban azt tanácsolja: 

  1. Üljön és járjon egyenesen (helyes testtartás).
  2. Rendszeres testmozgás és sportolás
  3. Napközben könnyedén nyújtózkodjon - pl. támaszkodjon a falnak/ajtónak és nyújtózkodjon ki.
  4. Mosolyogjon gyakrabban :)
Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.