Miért olyan fontos a helyes testtartás?

Miért olyan fontos a helyes testtartás?

Ebből a cikkből megtudhatod:
1. Miért fontos a helyes testtartás az egészséged szempontjából

2. A jó testtartás előnyei

3. Hogyan kell kinéznie a jó testtartásnak?

4. Miért nagyszerű eszköz a testtartásjavító, de nem a végső megoldás a problémára?

1. Miért fontos a helyes testtartás az egészségünk szempontjából?


A szakértők szerint a helyes testtartás rendkívül fontos az ember általános egészsége szempontjából. Nem utolsósorban enyhíti a gerincre, a nyakra és a vállakra nehezedő nyomást, csökkentve az ezeken a területeken jelentkező krónikus fájdalmat - ami népbetegség, hiszen három hónapon belül akár negyedünk is beszámol arról, hogy legalább egy napon hátfájdalma van. Sokan szenvednek az "sms-nyak" szindrómától is, amelyet az okoz, hogy hosszú ideig lehajtott fejjel, a képernyőt bámulva töltjük az időt.



Arra is van bizonyíték, hogy a testtartás és a mentális egészség között összefüggés van. A depresszióban és szorongásban szenvedők a kutatások szerint hajlamosak görnyedni vagy befelé görnyedni. Másrészt a felegyenesedett testtartás magabiztos és egészséges embert szimbolizál, és segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat.


2. A helyes testtartás előnyei

  • Megakadályozza a gerinc visszafordíthatatlan károsodását
  • Csökkenti az osteoarthritis (krónikus ízületi betegség) kockázatát
  • javítja a rugalmasságot és az ízületek mozgását
  • növeli a tüdőkapacitást
  • növeli az energiát, a vonzerőt és az önbizalmat
  • javítja az általános izomfunkciót

 

3. Hogyan kell kinéznie a helyes testtartásnak?


Dr. Zazulak megmutatja, hogy a testtartás javításának legjobb módja korrekciós eszköz nélkül az egészséges rekeszizomlégzés és a törzsizomzat edzése révén történő testtudatosság ápolása. "A magtartás javítja a légzést, csökkenti a fájdalmat és a fáradtságot, valamint javítja az izmok egészségét, a keringést, az emésztést, a koncentrációt, a testképet és a testtartást. Az, ahogyan viseled magad, hatással van a fiziológiádra, az érzelmeidre és a hozzáállásodra. "

"Oldalnézetből nézve a nyakadnak befelé, a középső gerincednek kifelé, az alsó hátadnak pedig ismét befelé kell görbülnie (lásd az alábbi képet) az optimális testtartás elérése érdekében" - mondja Dr. Zazulak. Azt is hozzáteszi, hogy a púposodás nemcsak a felső gerinc rossz irányú görbületét hozza létre, hanem a nyak és az egész hát természetes görbületét is eltéríti.



Ha ezek a természetes görbületek megváltoznak, az nyomást gyakorol a gerinc struktúráira, és hozzájárul a hátfájáshoz.

"A rossz testtartás nemcsak boldogtalan hátat és nyakat, hanem fájdalmas vállakat, karokat és térdeket, valamint gyengült keringést és krónikus fáradtságot is okoz" - magyarázza Dr. Zazulak.

Dr. Zazulak szerint a testtartás javításának legjobb módja korrekciós eszköz nélkül a megfelelő rekeszizomlégzés és a core-edzés.

"A helytelen testtartás korrigálása javítja a légzést, csökkenti a fájdalmat és a fáradtságot, javítja az izmok egészségét, a keringést, az emésztést, a koncentrációt, az ember általános megjelenését, és erősíti a testtartó izmokat. Az, ahogyan "hordod magad", hatással van a fiziológiádra és az érzelmeidre". - Teszi hozzá Dr. Zazulak.


4. A tartásjavító eszköz egy segédeszköz, nem a végső megoldás


Dr. Chris Moriarty, az Indiana University School of Medicine testgyógyászati és rehabilitációs és sportorvosi tanszékének adjunktusa elmagyarázza, hogy a tartásjavítók fő szerepe az, hogy passzívan visszatartják a lapockákat a visszahúzódástól, ezáltal megakadályozzák a lapocka rossz helyzetét és a kerek válltartást.

"Mivel a lapocka előrehúzódása egyidejűleg jelentkezik az előredőlt fejtartással és a hajlított gerinccel, ami jellemzi azt, amit általában "rossz testtartásként" értelmeznek. A lényeg az, hogy ha a váll gömbölyödését testtartáskorrektorokkal megakadályozzuk, akkor javítjuk az általános testtartást és a testtartás igazodását, ami csökkenti a kapcsolódó fájdalmat." - Magyarázza Dr. Moriarty



A tartásjavítók hasznos és hatékony segédeszközök lehetnek a jobb testtartás felé vezető úton, de nem jelentenek hosszú távú megoldást. "A tartásjavítókat csak rövid távon szabad használni, hogy megerősítsük a helyes testtartás tudatosítását. Hosszú távú használat esetén a tartásjavító izmok gyengülnek és lassan elgyengülnek". - teszi hozzá Dr. Zazulak.

A tartásjavítót legfeljebb napi 1-2 órán át ajánlott viselni.

Ha komolyan gondolja a testtartás korrekcióját, mindenekelőtt rá kell jönnie, hogy ezt legjobban a rendszeres core-gyakorlatokkal és a petyhüdt izmok erősítésével érheti el.



Ha azonban a fejlődésének racionalizálásán és felgyorsításán gondolkodik, a Corpus™ nagyszerű eszköz a mindennapi fejlődéshez az egészséges testalkat megálmodása felé. A mindennapi kényelemre szabott, légáteresztő latex anyagból készült, és minden testtípushoz állítható pántokkal rendelkezik. Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.

Források:

Byrdie.com - https://www.byrdie.com/benefits-of-good-posture-5188919

Healthgrades.com - https://www.healthgrades.com/right-care/spine-conditions/are-posture-correctors-effective

Byrdie.com - https://www.byrdie.com/do-posture-correctors-work-5113327

Clinicaltrials.gov - https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03929042

Ergonomicshealth.com - https://ergonomicshealth.com/do-posture-correctors-work/

NCBI - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31075089/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3554027/

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.