Ön is izomlázban szenved? VESSEN VÉGET NEKI!

Ön is izomlázban szenved? VESSEN VÉGET NEKI!

EBBEN A CIKKBEN MEGTUDHATOD:

1. Hogyan definiálják az izom disztrófia fogalmát a szakemberek?

2. Miért érzel izomfájdalmat edzés után?

3. Hogyan hat az izomsorvadás a testünkre edzés közben?

4. Hogyan enyhíthetjük az izomfájdalmat és csökkenthetjük a regenerálódási időt?

5. Hogyan előzhető meg az izomfájdalom?


Elkezdesz edzeni, és elszántabb vagy, mint valaha. Először mész edzeni, és mindenki azt ígéri, hogy rögtön szeretni fogod. Az edzés után remekül érzed magad, élvezted és alig várod a következőt. A következő nap azonban eljön. Izomláz! Egy kellemetlen fájdalom, ami korlátoz téged, és egyáltalán nem élvezed. Hirtelen eltűnik a tegnapi edzés remek érzése. Ne ess kétségbe, nem te vagy az egyetlen, akit izomfájdalom gyötör.

Ebben a cikkben alaposan megvizsgáljuk, hogy megértsd, hogyan működik, mi okozza, és hogyan tudod a legjobban megelőzni.

1. HOGYAN DEFINIÁLJÁK AZ IZOMSORVADÁS FOGALMÁT A SZAKEMBEREK?

Aktív fizikai terhelés során az izmok óriási igénybevételnek vannak kitéve, ami Rick Sharp, az Ames-i Iowa Állami Egyetem edzésfiziológia professzora szerint létrehozza az izomfájdalom kialakulásának kezdeti szakaszát, amely a maga teljességében többnyire az edzést követő 24-48 órán belül jelentkezik "A késleltetett izomfájdalom (rövidítve: DOMS) - izomfájdalom, gyakori következménye az olyan fizikai aktivitásnak, amely az izomszövetet a megszokottnál jobban megterheli" - mondja David O. Draper, a Utah Állami Egyetem professzora és a végzős sportorvoslás/atlétikai edzésprogram igazgatója.


2. MIÉRT FÁJNAK AZ IZMOK EDZÉS UTÁN?


A késleltetett fizikai aktivitás utáni izomfájdalom, más néven izomfájdalom akkor jelentkezik, amikor valaki új fizikai tevékenységbe kezd, vagy olyan intenzitást növel, amelyhez a teste korábban nem volt hozzászokva. Ez egy teljesen természetes állapot, amikor az izom reagál az ingerre, hogy gyorsabban és keményebben dolgozzon. Ilyenkor az izom mikroszkopikus rostjai károsodnak, ami merevséghez és későbbi izomlázhoz vezet.


3. HOGYAN HAT AZ IZMOLTSÁG A TESTRE EDZÉS KÖZBEN?


Egy kérdés, amely valószínűleg a legtöbbünket foglalkoztat. Edzeni vagy nem edzeni izomzat alatt? A DOMS-szal végzett testmozgás lehetséges, de a szakértők szerint nem túl élvezetes. Az adott izomtípus fájdalmának enyhülnie kell, amint a szövetek bemelegednek. Nemkívánatos jelenség lesz a fájdalomérzet újraindulása, amint az izmok lehűlnek. Ezért összpontosítson azokra az izomterületekre, amelyeket nem korlátoz a DOMS-szindróma, és az edzése gyorsan javulni fog - az ésszerűség és a képességek keretein belül.

4. HOGYAN LEHET ENYHÍTENI AZ IZOMFÁJDALMAT ÉS LERÖVIDÍTENI A REGENERÁLÓDÁSI IDŐT?


A fájdalom nem akar és nem is akar elmúlni, és már kétségbe vagy esve. Az egyetlen megbízható és hatékony gyógyszer az idő. Azonban rögtön többféleképpen lehet enyhíteni a fájdalmat és lerövidíteni ezt a hosszadalmasnak tűnő folyamatot.


Könnyű mozgás - Itt azt mondhatod magadnak, hogy én mindig könnyű mozgást végzek. Vannak azonban közöttünk olyanok, akik néha még az ágyból sem tudnak kikelni az izomfájdalom miatt. Dr. Brian R. McCall, aki ortopéd sportorvos Chicagóban, ez a legrosszabb dolog, amit az adott körülmények között tehetünk a szervezetünknek. Hozzáteszi, hogy a könnyű fizikai aktivitás (séta a természetben, helyben ugrálás vagy kerékpározás) javítja a keringést - a vér áramlását az egész testben, ami segít az izmoknak gyorsabban regenerálódni.

Könnyű nyújtás - Az aranyszabály, miszerint a kevesebb néha több, itt is érvényes. A nyújtás nagyszerű módja a feszültség oldásának és az izomrostok mozgástartományának növelésének. De vigyázat! Csak a statikus nyújtásra összpontosítson. Az izomrostjaid már felhevültek és sérültek, ezért a dinamikus nyújtást elvből kerüld. További nem kívánt túlmelegedéssel az izmok újbóli merevedése következhet be, és így meghosszabbíthatja az izomzatot.


HIDRATÁCIÓ - A rövid kutatások tömege ebben az esetben is azt mutatja, hogy a dehidratáltság és a fokozott izomfájdalom között óriási az átjárás. Dr. Joel Seedman, aki több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik a személyi és csapat edzés, erőnléti edzés és táplálkozási tanácsadás területén, azt állítja, hogy ha az emberi szervezetben a túlzott dehidratáció növeli az izomfájdalmat, akkor a fokozott folyadékbevitel minimalizálhatja annak hatásait.

PROTEIN - A fehérje a sérült izmok építéséhez és helyreállításához nélkülözhetetlen összetevő. Dr. Seedman azt javasolja, hogy rendszeres időközönként ellenőrizzük a megfelelő fehérjebevitelt. Véleménye szerint azonban ezt nem szabad túlzásba vinni, ami egészséges ember esetében 1,4-2 g fehérjét jelent testsúlykilogrammonként.

ALVÁS - Az egyik legfontosabb és leghatásosabb eszköz, amely segít nekünk az izomzsír elleni küzdelemben. A megfelelő izomépítéshez szükséges növekedési hormon éppen alvás közben termelődik az emberi szervezetben. Kényeztesse magát rendszeres, minőségi alvással, és a teste meg fogja hálálni.

MASSZÁZS - A szakértők szerint a masszázs döntő fontosságú tényező, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben. A masszázs során a mitokondriumok - azok az apró sejtek, amelyek a glükóz energiává alakításáról gondoskodnak - stimulálódnak. Másik, számunkra nem kevésbé fontos funkciójuk a sérült izomsejtek javítása. Ezért ha szeretnél ellazulni és csökkenteni az izomláz idejét, a masszázs mindenképpen a megfelelő választás számodra.

Egy nagyszerű és maximálisan kényelmes módja az edzés utáni önmasszázsnak mindenképpen egy hordozható masszázspisztoly, amellyel az egész testedet ellazíthatod, és új szintre emelheted a regenerálódást! Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.JÉG - Brrrr! A hideg érzése segíthet csökkenteni a duzzanatot és ezáltal a fájdalmat. Egy lehetséges alternatíva a kriokamra, ahol a hőmérséklet 100°C alatt van. Ha azonban a természetesebb alternatívákat kedveli, mindenképpen próbálja ki a keményedést egy tóban vagy tóban. Leírhatatlan érzés és élmény. Mielőtt belevágna, konzultáljon orvosával.

- A hideg alternatívájaként a hő a görcsök és izomfájdalmak enyhítésének ugyanolyan hatékony módjának számít. Lehetséges alternatíva a meleg fürdő, a pezsgőfürdő vagy a szauna. Rajtad áll, hogy mit választasz.

5. HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG AZ IZOMFÁJDALMAT?


Az előző fejezetben bemutattunk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan lehet enyhíteni az izomfájdalmat és csökkenteni a regenerálódási időt. Ebben a fejezetben azt nézzük meg, hogyan előzhetjük meg az izomfájdalmat - az úgynevezett izomfájdalmat. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az összes korábbi és a következő tippünk általános jellegű, és mindenkire más és más vonatkozhat. Hiszen mindannyian egyediek és különlegesek vagyunk.

MINDEN FOLYAMATNAK MEGVAN AZ IDEJE - A vágyott fizikum víziója gyakran arra kényszerít minket, hogy veszélyesen túledzettségre hajszoljuk magunkat. Az elménk azt az információt táplálja belénk, hogy minél többször és gyakrabban végzünk valamilyen testmozgást, annál gyorsabban elérjük a kívánt célt. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. Csak a fegyelem, a rendszeresség és a fokozatosság segít abban, hogy megfelelően és egészségesen fejlődjünk - mondja Laura Miranda New York-i fitneszedző és gyógytornász. Hozzáteszi, hogy a nem kívánt izomfájdalom kialakulásának minimalizálásának kulcsa az, hogy olyan tevékenységet végezzünk, amely megfelel az aktuális teljesítményünknek.


HASZNÁLJ Masszázsgörgőt edzés után - Az International Journal of Sports című szaklapban megjelent tanulmány szerint a masszázsgörgő használata jelentősen csökkenti az izomfájdalmat. Előnyei között szerepel, hogy javítja a véráramlást és az oxigénellátást a regenerálódásra szoruló területen. Az elmúlt időszak legújabb slágerévé vált a masszázspisztoly, amely a habhengerhez hasonló, ha nem jobb eredményekkel jár.

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le semmiről!

Források:


Self.com - https://www.self.com/story/how-deal-post-workout-muscle-soreness-really-painful
Technogym.com - https://www.technogym.com/us/newsroom/5-tips-beat-doms-workout/
National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637917/
Webmd.com - https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/sore-muscles-dont-stop- edzés#1
NHS.uk - https://www.nhs.uk/live-well/exercise/pain-after-exercise/

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.