Vertigo - Okok, tünetei és kezelése

Vertigo - Okok, tünetei és kezelése

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mi is az a szédülés (az az vertigo), meddig tarthat, és hogyan lehet enyhíteni a szédülés kellemetlenségeit.

  • Mi az a vertigo?
  • A vertigo okai
  • Mennyi ideig tart a vertigo?
  • Mi segít a vertigo ellen?
  • Hogyan kezelhető a vertigo?

Mi az a vertigo?

A vertigo a szédülés egy fajtája, amelyet gyakran úgy írnak le, mintha te vagy a környezeted forogna. Ez az érzés lehet enyhén kellemetlen, vagy olyan intenzív, hogy nehézséget okoz az állás vagy a járás. A vertigo nem csupán egy szédülésérzés; ez a szédülés egy speciális típusa, amelynek számos lehetséges oka van.

vertigo

A vertigo okai

A vertigónak, a titokzatos pörgésnek, amely bármikor meglephet, nem csak egy arca van. Valójában számos kiváltó ok állhat mögötte, a kisebb betegségektől az összetett orvosi állapotokig. Nézzünk meg közelebbről három okot, amelyek hatására a világ figyelmeztetés nélkül elkezdhet forogni:

  • Jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülés (BPPV)
  • Meniere-kór
  • Vestibuláris neuritisz

 Jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülés (BPPV)

A jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülés (BPPV) a vertigo leggyakoribb formája, egy olyan állapot, amelyet rövid ideig tartó, de intenzív forgás- vagy szédülésérzés jellemez. Ezeket az érzéseket általában a fej helyzetének megváltozása váltja ki. A "jóindulatú" szó azt jelenti, hogy az állapotot nem súlyos orvosi szövődmény okozza, a "paroxizmális" kifejezés a hirtelen és rövid ideig tartó jellegre utal, a "helyzeti" arra utal, hogy a tüneteket a testhelyzet megváltozása váltja ki, a "vertigo" pedig a forgásérzés leírására használt kifejezés.

A BPPV-t a kis kalciumkristályok, az úgynevezett otoconia okozza, amelyek meglazulnak és a belső fül félkörös csatornáiba kerülnek. Ezek a csatornák folyadékkal vannak kitöltve, és segítenek az agynak érzékelni a mozgást és a térben való tájékozódást. Ha az otoconia bejut ezekbe a csatornákba, megzavarhatja a folyadék normális áramlását, és az agy téves információkat kaphat a fej mozgásáról, ami a forgás vagy vertigo érzéséhez vezet.

vertigo2

Meniere-kór

A Meniere-kór egy krónikus belső fülbetegség, amely vertigot (erős pörgésérzet), ingadozó halláscsökkenést, nyomás- vagy teltségérzetet okoz az érintett fülben, valamint fülzúgást, amelyet gyakran zúgásként, zümmögésként vagy fütyülésként írnak le a fülben. Ezt az állapotot a belső fül labirintusában található folyadék, az endolimma túlzott felhalmozódása okozza, ami a hallásért és az egyensúlyért felelős rendszerben zavarokhoz vezet.

A Meniere-kór pontos oka nem teljesen ismert, de úgy gondolják, hogy a belső fülben lévő folyadék kiegyensúlyozatlanságával függ össze. Ezt az egyensúlyhiányt számos tényező okozhatja, többek között autoimmun reakciók, vírusfertőzések, genetikai hajlam, vagy akár a belsőfül folyadék (endolimfa) nyomásának változása. Egyes esetekben a Meniere-kór stresszel vagy allergiával is összefüggésbe hozható.

vertigooo

Vestibuláris neuritisz

A vestibularis neuritisz olyan gyulladásos betegség, amely a vestibularis ideget érinti - a vestibulocochlearis ideg (a 8. koponyaideg) két ágának egyikét, amely a belső fülből a mozgással és az egyensúlyérzékkel kapcsolatos információkat továbbítja az agyba. Ez a gyulladás a betegeknél erős szédülést vagy vertigót okoz, amelyet gyakran egyéb tünetek, például hányinger, hányás, és néha egyensúly- vagy hallásproblémák kísérnek.

A vestibularis neuritist gyakran vírusfertőzés váltja ki. Más vírusfertőzésekhez hasonlóan kiválthatják közönséges légúti vírusok vagy olyan vírusok, amelyek olyan betegségeket okoznak, mint az influenza. A vírus feltehetően gyulladást és duzzanatot okoz a vestibularis idegben, ami zavarja annak képességét a megfelelő jelátvitelre.

Mennyi ideig tart a vertigo?

A szédülés időtartama változó lehet. Egyeseknél a tünetek csak néhány másodpercig tarthatnak, míg másoknál órákig vagy akár napokig is fennállhatnak. A BPPV esetében a szédüléses rohamok általában rövidek, kevesebb mint egy percig tartanak. A Meniere-kór 20 perctől 24 óráig tartó rohamokat okozhat.

verrtigoo

Mi segít a szédülésben?

A szédülés tüneteinek enyhítésére számos módszer létezik, többek között:

  • Pozicionális manőverek: speciális fejmozgások, amelyek segíthetnek a kalciumkristályok visszahelyezésében a BPPV-be.
  • Kezelés: Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a szédülés tüneteinek enyhítésében, különösen, ha azokat Meniere-kór vagy vestibularis neuritis okozza.
  • Gyakorlatok a szédülés ellen: Speciális gyakorlatok, például a Brandt-Daroff-gyakorlat vagy a nyaki gerinc nyúlványának nyújtón történő ellazítása segíthet a tünetek enyhítésében.

Hogyan kezeljük a vertigót?

A szédülés kezelése a szédülés okától függ, és a megközelítések sok formáját foglalhatja magában. A jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülés (BPPV) esetében a helyzeti manőverek és gyakorlatok rendkívül hatékonyak lehetnek a szédülés tüneteinek kezelésében. E módszerek célja, hogy a kis kalciumkristályokat visszahelyezzék a fülben a megfelelő helyre, ezáltal csökkentve vagy megszüntetve a pörgés érzését.

Az olyan állapotok esetében, mint a Meniere-kór és a vestibularis neuritis, ahol a probléma összetettebb, orvosi kezelésre lehet szükség. A kezelés magában foglalhatja a szédülést, hányingert enyhítő és az egyensúlyt elősegítő gyógyszerek alkalmazását. Ezeket a kezeléseket gyakran kiegészítik étrendi módosításokkal, életmódbeli változtatásokkal és bizonyos esetekben sebészeti beavatkozásokkal a tünetek jobb kontrolljának elérése érdekében.

E hagyományos módszerek mellett kimutatták, hogy a nyaki gerinc nyúlványok nyújtása és a nyaki gerincnyújtó izmok speciális gyakorlatai is segíthetnek a szédülés bizonyos eseteinek kezelésében. Ezek a gyakorlatok segítenek javítani a nyaki gerinc rugalmasságát és erejét, ami különösen hasznos lehet, ha a szédülés tünetei a nyaki gerinc megerőltetésével vagy diszfunkciójával járnak együtt. A rendszeres nyújtás és testmozgás javíthatja a nyak területén a véráramlást és az idegműködést, ami segíthet a szédülés egyes okainak enyhítésében.

Támogatásunk és elkötelezettségünk jeleként, hogy segítsük a téged a jobb egészség felé vezető úton, különleges ajánlatot készítettünk számodra. Használd a BLOG10 kedvezménykódot a következő vásárlásod alkalmával, és kapj exkluzív 10% kedvezményt.

Fontos, hogy minden kezelési módszerrel kapcsolatban, beleértve a nyújtást és a nyaki gerincnyújtó gyakorlatokat is, konzultálj szakemberrel, például gyógytornásszal vagy orvossal, aki személyre szabott ajánlásokat tud adni az egyes betegek egyéni igényei és a szédülés konkrét okai alapján.

Összefoglaló

A vertigo jelentősen kellemetlen lehet, és befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket és az életminőséget. Ha ismétlődő vagy hosszan tartó szédülésrohamod van, fontos, hogy orvoshoz fordulj az okok megállapítása és a megfelelő kezelés megkezdése érdekében. A megfelelő stratégiákkal és kezeléssel a szédülés tünetei hatékonyan kezelhetők, és egyes esetekben jelentősen javíthatók.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.