Nyaki fájdalom idős emberen

Cervicobrachialis szindróma - Tünetek, kezelés és megoldás

A következő cikkben megtudhatod:

  • Mi a cervicobrachialis szindróma?
  • Mi okozza ezt a szindrómát?
  • Milyen tünetei vannak a cervicobrachialis szindrómának?
  • Hogyan kezelhető a cervicobrachialis szindróma?
  • Gyakorlatok a cervicobrachialis szindróma enyhítésére
  • Hatékony segítség terápiás segédeszközökkel

Előfordult már, hogy a munkahelyeden, otthon vagy akár csak egyszerűen séta közben ültél, és hirtelen egyfajta szúró érzést éreztél, amely a nyakadból indult, és fokozatosan átterjedt a karodra?

Ha igen, akkor ez több lehet, mint egy átmeneti kellemetlen érzés - ez lehet az úgynevezett cervicobrachialis szindróma tünete.

Ez a szindróma komoly hatással lehet az életminőségére és a kényelemre. Mai cikkünkben közelebbről megvizsgáljuk ezt a rejtélyes és gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi problémát. Megbeszéljük, milyen tünetekkel jár és milyen gyakorlatok és módszerek segíthetnek enyhíteni.

Öregkor kapcsolata a Cervibrachioalis


Mi a cervicobrachialis szindróma?

A cervicobrachialis szindróma olyan tünetek összessége, mint a kézben, karokban vagy ujjakban jelentkező nyilalló fájdalom és zsibbadás. Okozója a nyaki gerincben lévő idegek és izmok összenyomódása. Sokan nem ismerik ezt az egészségügyi problémát a bonyolultabb nevén, de a fent említett tünetek alapján nagyon is ismerős lehet.

A kiváltó ok gyakran a kompresszió, azaz a nyaki gerincben lévő idegek vagy izmok összenyomódása. Ennek következtében kellemetlen érzést érezhetsz, ami a karodon lefelé terjedő fájdalomként jelentkezhet, ami rendkívül kellemetlen és korlátozó lehet.

De ez még nem minden; egyes betegek másodlagos tünetekről, például fejfájásról és szédülésről is beszámolnak, ami tovább bonyolítja az állapotot.

Mi okozza ezt a szindrómát?

Az igazság az, hogy a cervicobrachialis szindrómának számos oka lehet. Manapság, amikor sokan órákat töltünk számítógép előtt vagy íróasztalnál ülve, a hosszan tartó ülés gyakran nagyban hozzájárul a problémák kialakulásához. De balesetek, sérülések vagy egyéb traumák is okozhatják ezt a szindrómát. Az ok és a kialakulás mechanizmusának felismerése kulcsfontosságú, mert az orvos ez alapján tudja a leghatékonyabb kezelési tervet megtervezni.

Milyen tünetei vannak a cervicobrachialis szindrómának?

Ahogy fentebb már felvázoltuk, a cervicobrachialis szindrómának számos különböző tünete lehet, amelyek az állapot súlyosságától is függnek. A leggyakoribb tünetek  közé tartoznak:

  • Nyak- és végtagfájdalom
  • Bizsergés a kézben
  • Gyengeség
  • Korlátozott mozgás
Kép a nyaki gerincről


Fájdalom:

A cervicobrachialis szindrómában szenvedőknél gyakran a fájdalom az első és legmarkánsabb tünet. A fájdalom intenzitása változó lehet, az enyhe szúró érzéstől az intenzív égő vagy szúró fájdalomig terjedhet. Gyakran a nyak területén kezdődik, ahonnan a vállakon át a karokig terjedhet, és az ujjbegyekben végződik. Az ilyen fájdalom különösen erős lehet megerőltetéskor vagy hosszú ideig tartó egy helyben maradás után.

Bizsergés:

Ezeket az érzéseket gyakran "csípésként", "égő érzésként" vagy "olyan érzésként, mintha hangyák lennének a kezében" írják le, és az idegek irritációjával vagy összenyomásával függnek össze. A bizsergés hasonló lehet ahhoz az érzéshez, amikor a lábunk "kattog". Ezek az érzések leggyakrabban a kézben, különösen az ujjakban jelentkeznek, és gyakran éjszaka rosszabbak.

Gyengeség:

A cervicobrachialis szindróma egyik kevésbé várt tünete lehet a kéz izmait érintő gyengeség. Ez problémákat okozhat tárgyak felemelésekor, edények kinyitásakor vagy akár apró tárgyak, például kulcsok vagy ceruza megfogásakor. A fogóerő hirtelen elvesztése sokkoló lehet, és egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben.

Korlátozott mozgás:

Ha cervicobrachialis szindrómában szenved, észreveheti, hogy a nyak vagy a kar mozgása korlátozott vagy fájdalmas. Előfordulhat, hogy nehezen fordítja a fejét egyik oldalról a másikra, vagy nehezen emeli a karját a feje fölé. Ezek a korlátozások akadályozhatják a mindennapi tevékenységeket és csökkenthetik az életminőségét.

A cervicobrachialis szindróma szakaszai

A cervicobrachialis szindrómának két fő szakasza van, amelyeket a tünetek intenzitása és lefolyása jellemez.

Az akut szakasz

Ez az állapot hirtelen jelentkezik, vagy nem megfelelő hirtelen mozgás vagy nem megfelelő fejtartás következtében. Fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal és egyéb tünetekkel, például remegéssel vagy bizsergéssel jelentkezik a kezekben.

Izomgörcsök is előfordulhatnak, amelyek a szervezet válasza arra, hogy megvédje az érintett területet a további károsodástól, de a vérkeringést is korlátozhatják.

Krónikus szakasz

A krónikus stádium olyan állapotra utal, amely hosszú ideig tart vagy visszatér. Kezdődhet fokozatosan és tarthat hosszabb ideig, vagy hirtelen is kialakulhat, de megnyilvánulásai az akut fázishoz képest hosszabb ideig tartanak.

Hogyan kezelhető a cervicobrachialis szindróma?

Mint sok más diagnózishoz hasonlóan, fontos, hogy engedjen a pihenésnek, és kerülje az olyan testhelyzeteket, amelyek tovább súlyosbíthatják az állapotot és az azt követő fájdalmat. Célszerű továbbá olyan módszereket alkalmazni, amelyek a lehető leghamarabb ellazítják az érintett területet, olyan speciális testtartások és gyakorlatok révén, amelyek segíthetnek a nyak ellazulásában, miközben erősítik azokat az izmokat, amelyek segítenek a testet a megfelelő pozícióban tartani.

Fájdalomcsillapítók használata

A gyógyszeres vagy fájdalomcsillapító kezelés segíthet a tünetek, például a fájdalom, az izommerevség vagy a gyulladás átmeneti enyhítésében. Fontos azonban emlékezni arra, hogy ez nem megoldás a kiváltó okra, ezért a probléma gyökerével még mindig foglalkozni kell. A gyógyszeres kezelést célszerű rehabilitációval, speciális manuális terápiákkal és testmozgással kombinálni.

Az általánosan felírt gyógyszerek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők és az izomlazítók.

Gyakorlatok a cervicobrachialis szindróma ellazítására 

  • Nyaknyújtás
  • Vállforgatás
  • A karok nyújtása

Kézfeji fájdalom illusztráció

Nyak nyújtása:

Képzeld el, hogy tökéletes testtartással állsz vagy ülsz, ahol a hátad és a nyakad egyenes függőleges vonalat alkot. Most lassan és óvatosan döntsd oldalra a fejed, először az egyik, majd a másik válladra. Olyan ez, mintha finoman ringatóznál egy csónakon. Kellemes érzés, ahogy az izmok fokozatosan ellazulnak, nem igaz?

Vállforgatás:

Most összpontosíts a válladra. Képzeld el, hogy egy láthatatlan súly nehezedik a válladdra, és meg kell szabadulnod tőle. Óvatosan és nyugodt tempóban kezd el forgatni a vállad, először előrefelé körkörös mozdulatokkal, majd fordulj meg, és próbáld meg ugyanezt visszafelé. Ezzel az egyszerű gyakorlattal feloldhatod azt a feszültséget, amiről talán nem is tudtad, hogy benned van.

A karok nyújtása:

Most szánjunk egy kis időt arra, hogy kinyújtóztassuk a karjainkat. Nyújtsuk ki az egyik karunkat magunk elé, ujjainkkal felfelé mutatva. Az ellenkező kezünkkel finoman fogjuk meg annak ujjait, és lassan húzzuk vissza a testünk felé. Az alkarodban enyhe feszültséget érezhetsz - ez annak a jele, hogy a gyakorlat működik, és segít az izmaid nyújtásában. 

Ebben a cikkben 6 hatékony és egyszerű gyakorlatot nézhetsz meg hátfájás esetén.

Hatékony segítség terápiás segédeszközökkel

A StretchFit™-nél arra törekszünk, hogy segítsünk az embereknek fájdalomtól és fizikai korlátozásoktól mentes életet élni. Olyan termékeket is kínálunk portfóliónkban, amelyek segíthetnek javítani a cervicobrachialis szindrómán. Ne feledd azonban, hogy ha a helyzeted komoly, mindig forduljon először fizioterapeutájához vagy orvosához.

NeckFlex™ nyaki gerincnyújtó eszköz

A NeckFlex™ nyaknyújtó nem csak egy újabb termék a piacon. Ez egy valóban forradalmi eszköz, amelyet kifejezetten a nyaki gerinc pontos és gyengéd nyújtására és ellazítására terveztek.

Gyógytornász tart egy fekete nyaknyújtó neckflex-et

Az egészségre való összpontosításnak nem kell időigényesnek lennie. Valójában a NeckFlex™ segítségével rövid időn belül megkönnyebbülést érezhet. Mindössze 5-10 perc naponta kétszer, és máris segíthet ellazítani a nyakad, és ezáltal kezelni a cervicobrachialis szindróma okát.

És mi lenne ez az eszköz, ha nem lenne kényelmes? 

A NeckFlex™ ergonomikus kialakítása, amelyet a nyaki gerinc természetes görbületéhez terveztek, a kényelem és a hatékonyság tökéletes keveréke. Tehát nemcsak segít abban, hogy jobban érezze magát, hanem Ön is jól fogja érezni magát használata közben.

Corpus™ hátfűző

Mint fentebb említettük, a nyaki gerincferdülés szindróma egyik oka lehet a rossz testtartás.

fekete tartásjavitó hátpánt corpus termékfotó

A Corpus™ testtartásjavító segíthet megtenni az első lépést a jobb testtartás felé. Ezt a segédeszközt különösen olyan tevékenységeknél használhatod, ahol tudod, hogy hajlamos vagy a görnyedésre. A Corpus állítható, így a családban mindenki használhatja, csak állítsd be pontosan az igényeidhez. Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.

De ne feledje, hogy továbbra is nagyon fontos, hogy a kiváltó okot megfelelő edzéssel, nyújtással vagy fizioterápiával kezelje.

Következtetés

A cervicobrachialis szindróma ijesztően hangozhat, de ha jobban belegondolunk, ez egy olyan állapot, amelyben sokan szenvednek, különösen a mi technológiailag fejlett világunkban. Alapvetően arról van szó, hogy a nyaki idegek kissé megzavarodnak, és a kellemetlen érzés jeleit egészen a kezünkig küldik. 

Akár a képernyők fölé való állandó nyakhajlítás, akár egy szerencsétlen baleset, akár egyszerűen az idő múlása viseli meg a gerincünket, a cervicobrachialis szindrómaról tudnunk kell. De a megfelelő hozzáállással, tudatossággal biztosan kezelhetjük.
Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.