Mik a lemezkiesés tünetei és kezelése?

Mik a lemezkiesés tünetei és kezelése?

A CIKKBŐL A következőket tudhatja meg:

1. Mi az a porckorongsérv?

2. Mik a pontos okai a porckorongsérvnek?

3. Milyen általános tünetei vannak a porckorongsérvnek?

4. Milyen kezelési lehetőségek vannak jelenleg porckorongsérv esetén?

5. Mi a legjobb megelőzés porckorongsérv ellen?

Porckorongsérv, kidudorodó, kiálló vagy kipattant porckorong – mindezek a szavak ugyanazt az egészségi állapotot írják le. A hosszan tartó helytelen testtartás vagy sérülés következtében a porckorong szerkezete megsérülhet, amikor a lágy magja elkezd kifolyni a védőgyűrűből. Az eredmény a szomszédos idegre nehezedő nyomás, ami kellemetlen fájdalmat, rosszabb esetben pedig a lábak zsibbadását vagy zsibbadását okozza.

1. MI AZ A SZÁRVÁR?

A csigolyaközi porckorong deformációja vagy túlzott elmozdulása olyan helyzetbe, ahol a fent említett nyomást okoz az idegekre vagy a gerincvelőre, porckorongsérvhez vezet.

Ezeknek a csigolyaközi porckorongoknak az a feladata, hogy elnyeljék a test ütéseit, összekapcsolják a csigolyákat és egyenletesen elosztják a nyomásterhelést. A helytelen testtartás vagy sérülés megzavarhatja a gerinc törékeny egyensúlyát.

A porckorong az egyenetlen terhelés pillanatában elkezdhet deformálódni, ami azt eredményezi, hogy a porckorong lágy magja (Nucleus pulposus) a gerincvelő felé vagy a csigolyaközi térből kiszorul, és ezt követően nyomás nehezedik az idegvégződésekre/gerincvelőre ( csigolyaközi porckorong kitüremkedés) ha kellemetlen problémák lépnek fel.

Az ilyen állapotot porckorongsérvként jellemzik - az intervertebralis lemez kiemelkedése.

2. PONTOSAN MI OKOZ A PORCKORONGSRÉVET?

Ahogy fentebb említettük, a hosszan tartó rossz testtartás, vagy akár az egyszeri túlerőltetés vagy sérülés károsíthatja a csigolyaközi porckorongot. Azonban maga a korong is természetesen degenerálódik az életkor előrehaladtával, amikor elveszíti sűrűségét, térfogatát és rugalmasságát. Ezt követően törékenyebbé válik és hajlamosabbá válik a sérülésekre.

spravne drzanie telaA sérvek kialakulását leginkább befolyásoló tényezők: túlsúly, mozgásszegény életmód, idősebb kor vagy helytelen testtartás, különösen nehéz tárgyak emelésekor. Érdekes, hogy a dohányzás is hozzájárul a sérv kialakulásához, mert megakadályozza a szervezet megfelelő oxigénellátását, és felborítja a porckorongok körüli érszerkezeteket.

3. MILYEN PORKKORCSERÉV ÁLTALÁNOS TÜNETEI?

Az emberi gerincben a porckorongok a gerinc teljes magasságának körülbelül 20%-át teszik ki, és 23 darab van belőlük.

A porckorongsérvet számos tünet kísérheti, és ezek kifejezettsége a csigolyaközi porckorong sérülésének helyétől és súlyosságától függ.

Egyes esetekben sérv esetén, ha a kiálló porckorong nem nyomja közvetlenül a szomszédos ideget - az ember nem érez fájdalmat vagy nehézséget. De még ez sem jó, mert ilyenkor sokszor elhanyagolják a kezelést, és könnyen súlyosbodhat az adott probléma. Általában a sérv először az ágyéki gerinc területén jár együtt fájdalommal, majd idővel az adott probléma kezelésének elmaradása miatt az alsó végtagok felé mozdul el, amikor a végén akár gyulladáshoz is vezethet. a végtag zsibbadása.

 

Ha a porckorong a nyak területén megsérül, a fájdalom vagy bizsergés a kézre, a vállra vagy az ujjakra sugározhat. A fájdalom mellett gyakori tünet lehet az adott területen izomgörcs vagy gyengeség is.

Extrém esetben az ürítési probléma is tünet lehet. Ilyenkor komoly tünetről van szó, amikor mielőbb orvoshoz kell fordulni!

4. MILYEN JELENLEGI KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK VANAK A PORKKORCSERVEGRE?

A betegek túlnyomó többségénél az állapot természetes módon lassan javulni kezd, és a teljes gyógyulás után több héttől 3/4 hónapig is eltarthat.

Az első orvosi vizsgálat után neurológiai vizsgálat és a gerinc állapotának mágneses rezonanciás vizsgálata következik, amely alapján a szakorvos meghatározza a megfelelő kezelést. Általánosságban elmondható, hogy a porckorongsérvet eleinte nem sebészi úton, hanem gyakorlatok és elegendő pihenés formájában történő rehabilitáció segítségével oldják meg.

liecba hernie vyklenutej platnicky

Mielőtt azonban orvoshoz (fizioterapeutához vagy ortopédhez) fordulna, van néhány tippünk, hogyan kezelje otthon a fájdalmat, majd mikor tud intenzív fájdalom nélkül orvoshoz fordulni.

  • POZÍCIÓJÁT MAGAD – próbálja meg rendszeresen változtatni a pozícióját, amelyben fekszik/ül, nehogy egyenetlenül terhelje a lemezeket
  • MENJ EL SÉTÁLNI – ha a fájdalom engedi. próbáljon meg egy keveset sétálni a nap folyamán, és ezáltal vérezze fel az izmokat és lazítsa meg a gerincet
  • FÁJDALOMGYÓGYÍTÁSOK – megoldást jelentenek a kritikus helyzetekben, nem szabad hosszú távon alkalmazni, és csak a segítségnyújtásig és a kezelés megkezdéséig szolgálnak.
  • PIHENÉS NYUGALÓ POZÍCIÓBAN – keressen egy olyan testhelyzetet, amelyben nem érez fájdalmat és nyugodt. Ez segít enyhíteni a környező szövetekre nehezedő nyomást, és lehetőséget ad nekik a regenerálódásra

A sérv utáni aktív életbe való visszatérés pillanatában az embereknek óvatosnak kell lenniük a fizikailag megterhelőbb tevékenységek végzése során - ügyeljenek a lassú és óvatos mozgásokra. Másrészt nagyon fontos, hogy minden nap rendszeresen mozogjunk és kerüljük a túlzottan mozgásszegény életet.

Ennek az az oka, hogy a megelőzés és a kezelés abszolút alapja a testmozgás, mégpedig a test közepét (hasat) és a hátat erősítő stabilizáló gyakorlatok. A cél az izmok működésének hatékonyabbá tétele, majd az egyes porckorongokra nehezedő nyomás csökkentése, amikor az izmok egyfajta védelemként szolgálnak a porckorongok túlzott túlterhelése ellen.

REHABILITÁCIÓ

A műtét elkerülése a rehabilitáció fő célja. A sérv kellemetlen problémája, hogy ha a porckorong már megsérült, akkor nem tud teljesen regenerálódni, és az embernek mindent meg kell tennie, hogy növelje gerincének ápolását, védelmét.

SM system fyzioterapia

A páciens rehabilitációs tervet minden esetben szakorvos állítja össze, kiterjedt konzultációt követően. Az orvosok leginkább bevált módszerekkel támogatják a porckorong-rehabilitációt – ilyenek például az SM rendszer (gumikötéllel végzett gyakorlatok), az MCKenzie módszer vagy a Pilates Medical (a testközép erősítésére összpontosít).

MŰVELET

A sérült porckorong tényleges műtétét a betegek kis részének kell átesnie. Olyan emberekről van szó, akiknek nem sikerült javítaniuk állapotukon rehabilitációs/nem műtéti módszerekkel, vagy olyan betegekről van szó, akiknek problémái vannak a járással vagy a vizelet- és székletürítés szabályozásával.

A tökéletes kezelés és rehabilitáció ellenére 5-10% a kockázata annak, hogy a sérv kiújul. Függetlenül a kezelési vagy rehabilitációs módszertől.

5. MI A LEGJOBB MEGELŐZÉS APORCKORONGSÉRV ELLEN? 

Függetlenül attól, hogy tapasztalt-e porckorongsérvet vagy sem, az Ön érdeke, hogy megváltoztassa életmódját, hogy elkerülje ennek az egészségi állapotnak a kialakulását vagy további progresszióját.

Ezért elkészítettük Önnek a 3 LEGJOBB TIPPET, HOGY ELKERÜLJÜK A porckorongsérvet:

1. TÁVOLÍTSA EL A HELYTELEN MOZGÁSSZTEREOTÍPUSOKAT

  • összpontosítson a helyes testtartásra a napi tevékenységek során (séta, ülés, vezetés...)
  • ne tegye ki magát rendszeresen rezgéseknek
  • nagyon nehéz tárgyak emelésekor ügyeljen a rakományra

2. EGÉSZSÉGES TEVÉKENYSÉG ÉS MOZGÁS MINDEN NAP

kezdetben rendkívül fontos a megfelelő gyakorlatok kiválasztása. Ezen az oldalon 5 könnyű gyakorlatot talál a hátfájás és a merevség enyhítésére, amelyek mindenki számára megfelelőek, és kényelmesen, otthonról is elvégezhetők.

  • figyeljen a helyes mozgástechnikára sportolás közben és az edzőteremben (mindig jó szakember - személyi edző - felügyelete mellett kezdeni)
  • kerülje a túlsúlyt, hogy ne gyakoroljon szükségtelen nyomást a gerincére
  • határozottan ne dohányozzon, nehogy szükségtelenül károsítsa a porckorong területén lévő érszerkezeteket
  • próbáljon eleget mozogni minden nap, hogy vérezzen az izmokat és támogassa a porckorongok védelmét

3. RENDSZERESEN NYÚJJON

  • nemcsak a gerinc, hanem az egész test rendszeres nyújtásával enyhíti a csigolyaközi porckorongokra nehezedő nyomást és támogatja a porckorongok tápanyagellátását
  • a nyújtó gyakorlatok hatékonyan segítenek a gerinc alsó részének fájdalmai ellen
  • az ágyéki gerinc nyújtásához tökéletes segítőtársunk a BackFlex™, a nyaki gerinc nyújtásához pedig az alakjához igazodó NeckFlex™, melynek köszönhetően a regeneráció vagy megelőzés teljes folyamatát hatékonyabbá teheti.
Mivel eddig elolvastad blogunkat, ezért szeretnénk egy kedvezményt adni neked: a BLOG10 kuponkóddal most 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg termékeinket.

    natiahnutie driekovej chrbticeSokan legyőzték a porckorongsérvet egyszerűen életmódjuk megváltoztatásával rendszeres testmozgás és nyújtás révén.

    Tehát végül is csak a te kezedben van, és úgy gondoljuk, hogy ezzel a cikkel legalább áttekintést adtunk arról, hogy milyen megközelítést válassz ehhez az egészségi állapothoz :)

    Vissza a blogba

    Hozzászólás írása

    Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.